Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2014 09:21 - Фирмите зад червените тролове водят до КТБ и Пеевски
Автор: alienza Категория: Политика   
Прочетен: 673 Коментари: 0 Гласове:
1





от Биволъ
Четвъртък, 13 Февруари 2014

https://bivol.bg

image

Фирмата "Лийдуей Медия Солюшънс" ООД, която организира и координира тролските набези на БСП в интернет медиите и социалните мрежи е собственост на Оля Димитрова Громова-Генчева и "Брефикс технолоджис" ЕООД, чийто собственик е Красимир Иванов Станков. Последният е дипломат на комунистическата държава и възпитаник на Московския университет за международни икономически отношения. Станков е бивш постоянен представител на България в ООН в края на 80-те и началото на 90-те години. Тогава подобни длъжности се възлагаха само на ексклузивно предани и верни на режима хора.

Оля Громова, известна също в публичното пространство като Оля Лечева, Оля Генчева и Оля Маркес де Карденас е известната мургава певица от популярната вокална група "Трамвай Номер 5" преди 30 г. Същата е била и шеф на ПР отдела на Министъра на финансите на НДСВ Милен Велчев. Както е известно в момента Велчев е официален представител на руската банка ВТБ, която участва заедно с банката на Цветан Василев КТБ в едни от най-големите приватизационни сделки през последните години в България. Справките сочат, че Оля Громова е не само съдружник на бившия комунистически дипломат в "Лийдуей", но двамата имат и общи имуществени сделки в Софийска област.

"LEADWAY Media Solutions е ПР агенция, предоставяща на клиентите си интегрирани комуникационни услуги с акцeнт върху дигитален ПР, управление на комуникациите в социалните медии, политически ПР, репутационен мениджмънт и управление на кризи. Фирмата е създадена през м.януари 2010 от г-жа Оля Маркес, която е с дългогодишен опит в управлението на публичните корпоративни и политически комуникации.", пише в презентацията на агенцията.

Интересно е, че бившата певица и манекенка се е пробвала по времето на Тройната коалиция за професионален инвеститор, като брокер на ИП "Бета корп" АД, но е получила отказ от Комисията по финансов надзор.

Изследването на IP адресите, с които анонимните тролове са се хоствали във форумните мрежи води до отпратки към фирма "Инфо дейта" ООД, занимаваща се с информационно обслужване, комуникационни технологии, защита на информацията, хостинг и сървърни услуги. Фирмата зад чиито Ай Пи-та тролят червените пропагандатори има посочени телефони за връзка в САЩ, Великобритания и България. Телефонът за връзка в България 088 599449 е идентичен със служебния телефон на рекламна агенция "В Комуникация" на Весела Вацева. Адресите на двете фирми съвпадат също и се оказва, че те се помещават в офис на ул. Момин кладенец 1 в Лозенец, София.

Я, Пеевски...

На същото място и в същия офис като "Инфо дейта" е регистрирана и Българската Асоциация на Регионалните Медии /БАРМ/, с изпълнителен директор същата Весела Вацева, която е майка на собственика на "Инфо дейта" - Евлоги Пламенов Вацев. От няколко години БАРМ е под контрола на Делян Пеевски, след като фирми свързани с него и майка му завладяха поредица от регионални медии. Според хора от асоциацията Пеевски има преимуществено влияние чрез вестниците "Конкурент" Враца, "Борба" Велико Търново, "Струма" Благоевград, "Марица" Пловдив, "Черноморски фар" и "Фактор" Бургас, "Нов живот" Кърджали.. Сред средите се говори, че Вацева е близка и доверена до медийния олигарх, като изпълнителен директор на асоциацията.

Анализът на тролските профили разкрива, че същите са ползвани и за други кампании, като например ПР такива за Мтел. "Вацева не е медиен човек, приехме я в Асоциацията, защото беше рекламна агенция на Мобилтел и смятахме, че ще е полезна на изданията ни.", споделя бившият управител на БАРМ Галентин Влахов. Съвпадението на едни и същи анонимни профили за различни пропагандни кампании едва ли е случайно, заедно със сходните телефони, адреси и семейни връзки около близката до Делян Пеевски Весела Вацева.

Защитата на анонимността чрез специални сървъри осигурява на организацията на анонимните червени тролове безнаказаност при евентуално преследване по законов ред на засегнати от публикуваните коментари лица и субекти.

Поръчките от БСП

Отрицанието пред Биволъ на шефката и собственичка на "ЛийдУей" Оля Димитрова Громова /Маркес де Каренас/, че има каквито и да е официални връзки с БСП и лица от ръководството на партията по служебни въпроси намира своето категорично опровержение в метаданните на отчетите. Всички файлове са изготвени на редакторска програма регистрирана на нейното бащино име Olya Marquez de Cardenas.

image

Ръкописен подпис на Olya Marquez de Cardenas стои и под документ с търговска оферта за изготвяне на проучване за информационен сайт, който маскиран като неутрална информационна агенция да печели доверието на читателите. Ето какво пише в офертата, която е изтекла от служебна поща на БСП:

"Целесъобразността на проекта се обуславя от факта, че информацията, разпространявана от медия, необвързана с политически или икономически субект, ще достига по-лесно до все по- чувствителната за медийни манипулации аудитория и ще се възприeма с по-голямо доверие като достоверна".- обосновава се Маркез. По-натам става ясна и действителната цел - "Това ще дава възможности своевременно да се изработва адекватна политическа реакция и чрез специфичния инструментариум на медията тя ефективно да се реализира чрез въздейстие върху нагласите, настроенията и поведенията на таргетираните публики."

В офертата не е пропуснат и "специалитетът" на агенцията - интернет троловете: "Ще се осигури мащабно присъствието в социалните мрежи, като профилите ще са снабдени със специално създадени приложения, които да увeличават потока потребители на създаденото съдържание."

Второ, в Болканлийкс се получи видео от пощата на ключовия за БСП евродепутат Илияна Йотова. Видеото показва, че в началото на януари 2014 представителката на "Лийдуей" Анета Аврамова се е свързала с Йотова на служебния й адрес, за да я уведоми, че ще работи в нейния екип. Тук нещата стават още по-интересни, защото има основателни съмнения, че промоцията на Йотова чрез интернет троловете е платена с европейските средства за комуникация, каквито се изплащат щедро на всеки евродепутат. Документите свързани с този отделен проект, ще бъдат представени в продължението на това разследване.

https://www.youtube.com/watch?v=1jUuwkOmFZM





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: alienza
Категория: Политика
Прочетен: 108732
Постинги: 86
Коментари: 52
Гласове: 57
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930